Frågor och Svar av Per Staffan, 30 oktober

Fråga:

Hejsan Per-Staffan!
Jag och många av mina vänner är intresserade av att starta stiftelser.
Jag har letat information om hur man förfar men just vår situation är ganska unik.  Vi vet vad vi vill men vi har just nu inga tillgångar.  Måste vi ha startat stiftelse innan vi kommer till banken eller räcker det med vårt ord och kanske en skriven intention med vad vi vill att pengarna ska gå till?
(Du får gärna publicera frågan, säkert fler som vill veta. )

Undrande ljusarbetare

 

 

Svar:

Hej Undrande Ljusarbetare,

Min uppfattning är att inte allt behöver göras på en gång och vid första mötet med banken. Banken skall ses som en partner för att hjälpa till. I USA har jag förstått att vid det första mötet för inlösning så sätts kursen för personen efter en viss diskussion. Det kanske tar ca 45 min. Efter det sätts ett andra möte upp antingen med samma bank eller annan rekommenderar finansiell institution. Det är vid detta andra möte som Stiftelser sätts upp. Valutan växlas in till en viss kurs vid första mötet och sitter hos banken i ditt nya konto Du tar inte ut pengarna ut sätter upp en stiftelse som nästa steg. Du tar sedan ut pengarna från stiftelsen och betalar skatt på det du tar ut från stiftelsen.

Även i Sverige ska man se banken som en partner och du får ditt konto, om det nu blir HSBC eller annan bank. Du kommer att ha gått om pengar och finansiella service institutioner som HSBC vill gärna erbjuda sina tjänster, och du har råd med detta. Jag skulle nog rekommendera att låta banken sätta upp din stiftelse istället för att sätta upp den i förväg, men du kan göra det om du vill.

Sedan har vi detta dilemma eller brist på information då det gäller inlösning eller att växla in i Sverige. Ordet inlösen har underbetydelsen att man förhandlar om kursen. Inväxling har betydelse att det finns en viss marknadskurs, som vi har på bankerna idag, och vi erbjuds enbart denna kurs – ingen förhandling.

Jag är nu inte säker på om det blir fråga om att förhandla om kursen, dvs inlösen, eller om kurserna är fasta i Sverige – inväxling, när det är dags. Vi får klarhet på detta senare. I vilket fall som helst så har jag förstått att en bank som kan hjälpa till i båda fallen är HSBC. Jag har tidigare gett ut adressen på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

En annan bank som har nämnts i samband med internationell inväxling/inlösen är Bank of China. De har ett Stockholms kontor i Stockholm strax bredvid HSBC:

 

Bank of China

Birger Jarlsgatan 34

11429 Stockholm

Telefon: 46 8 611 4863

 

Jag vill dock säga att det inte är någon idé att ringa till HSBC eller BOC innan det är officiellt. Personalen som svarar är just nu inte informerade.

De av er som läser meddelandena på engelska vill jag säga att inlösen blir ”redemption” och man talar just inte så mycket om inväxling annat än i samband med ”international rates” eller ”market rates”. Alla i USA är fokuserade på inlösen/redemption som erbjuds under en kort tid i USA för de som är på hugget. Tyvärr så kan jag inte idag säga om vi i Sverige blir erbjudna de högsta kurserna via förhandlad inlösen eller ej. Som jag har förklarat i tidigare under Frågor och Svar i oktober så blir dock de fasta internationella kurserna mycket attraktiva då man växlar tillbaka till SEK för de valutor som är rekommenderade…. Dong, ZIM….Det bör bli tillräckligt med pengar i SEK för att starta stiftelser från inväxling till marknadskurser, utan att behöva förhandla.

I Ljus och Kärlek,

Per Staffan

You may also like...