Samen Vigil via Ann Dahlberg, 10 december, 2017

Vigil

Söndag 10 december 2017

Kanal Ann Dahlberg

 

Jag heter Vigil och jag är en same från norr. Jag levde för mycket längesedan och vi livnärde oss då som nu av renskötsel. Vi vandrade lite fram och tillbaka i norr, då det på den tiden inte fanns några gränser för oss samer. Vi hjälpte varandra även om vi i första hand tog hand om de våra, de som tillhörde vår stam. Det var små stammar som vandrade runt lite överallt i norr. Vi förflyttade oss beroende på var det fanns mat och vatten för oss själva och våra djur. Vid ett stort vattenhål och där det fanns en stor växtlighet kunde det samlas många hjordar, då blev det mycket prat och många berättelser. Det ordnades då också lite dans och andra traditionella fester. Detta hände oftast under sommarhalvåret.

Det kunde vara ett kargt och slitsamt arbete men det var oftast en god sammanhållning och det fanns respekt för människor och djur. Vi hade våra seder och de finns än idag även om de till stor del har fått stryka på foten för det moderna samhälle som vi lever i idag. Livet måste ju gå vidare men en blandning av gammalt och nytt hade varit att föredra så att det hade blivit en balans i livet. Nu verkar många ha tappat den balansen och många unga far illa idag. De har ingen rot eller grund att stå på och ingen större tro på det samhälle som idag har byggts upp. Det är ett kallt samhälle där endast de som tjänar pengar har ett värde. Det är ett samhälle som har tappat förståelsen av att alla har ett värde vare sig det är barn, handikappade, gamla eller vuxna i arbetsför ålder. Djuren har också tappat sitt värde trots att de är våra ovärderliga medskapare och utan dem skulle inte naturen vara vad den är idag. Naturen har också fått stryka på foten för vår profithunger och vår stackars Moder Jord får allt svårare att överleva utan dess livgivande egenskaper och detsamma gäller för djuren och oss. Vi har en del att fundera över och vi har en del att arbeta för så att allt kan få tillbaka sin balans. Detta gäller för naturen likaväl som för djurriket och vår egen mänsklighet. Vad kan vi göra kära människor på Jorden? Vad kan vi göra för att ställa allt tillrätta igen? För vi vill väl ha rent vatten och en frisk luft att andas i? Ni vill väl ha god näringsrik mat och en frisk kropp? Det måste väl ändå vara det som är viktigast för oss härnere på Jorden. Vi har ju också ansvar för den Jord som vi går på. Vi har ansvar för att ta hand om den här Jorden och vi har också ansvar för att ta hand om oss själva.

Ja, det var skönt att få detta sagt och jag hoppas att det är många som delar denna uppfattning med mig så att vi nu kan värna om vår Jord och allt som hör den till. Jorden ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag skulle göra allt för att det skulle bli friskt och grönt igen överallt på vår Jord. Jorden är det vackraste som finns och mitt öga behöver inget annat än att glädjas åt allt det sköna och förunderliga som hon gav mig dagligdags då jag vistades på Jorden. Jag vill att ni samer ska veta att jag är med Er var än ni befinner er på vår Jord idag och jag finns också med alla Er som jobbar med djur och natur på ett eller annat sätt. Det är min mission och vare sig jag befinner mig i en högre dimension eller har inkarnerat hos er på Jorden så är min mission densamma. Mitt arbete tillhör Jorden och dess natur!

Stor kärlek till Er alla

Vigil

Du gillar kanske också...