Frågor och Svar av Per Staffan, 10 augusti, 2017

Fråga::
Hej!
Detta är en fråga till ”frågor och svar”, och det är en fråga som jag tror många av oss funderat mycket på. Kanske är frågan redan ställd, och besvarad tidigare, i så fall behöver du ju inte publicera den!
Jag har funderat mycket på huruvida jag bör/ska vara anonym eller inte gentemot de personer/organisationer som jag ämnar stödja ekonomiskt.
Båda sätten har sina för-och nackdelar. Det blir naturligtvis svårt att vara anonym när det gäller utdelning till familjemedlemmar och/eller nära vänner. Jag vill ju inte ljuga eller fara med osanning vid en sådan här manöver, men jag vill heller inte ha onödiga problem.
Risken är ju att om en person känner till min identitet, så känner snart alla till den, och då kan det bli problem.
Det här är en fråga som kanske både de som har hand om fonderna och de banktjänstemän som ska hjälpa oss också funderat över? Vad jag undrar är: Finns det någon manual för oss som vi kan följa? Några tips/råd om hur vi bäst skall förhålla oss till denna nya situation?
Hälsningar/
M
Svar:
Hej M,
Tack för din fråga. Ja, det är en fråga som vi har diskuterat en del på våra senaste möten i juli och maj månad. Jag tror vi kommer att fortsätta att diskutera detta vid mötena även efter RV. Det blir ett forum för att dela med oss av våra erfarenheter.
Som du säger så beror svaret något på vem man talar med. Med din fru eller man skall man kanske berätta ”hela historian”, om de nu har visat något intresse under den pågående processen. Med barn får man avväga, och kanske ge mer information vartefter.
En standard position som jag rekommenderar är att snabbt starta en Stiftelse uppsatt i detta syfte, innan du börjar ge bort pengar. Pengarna du ger ges sedan från Stiftelsen och inte från dig personligen. Vi kommer också i framtiden vid mötena diskutera olika typer av stiftelser. Att ha pengarna komma från stiftelsen ger dig också skatte fördelar. Du behöver inte starta Stiftelsen innan RV – banken kan vara behjälplig med detta och rekommendera advokater.
Till din vänner eller de du vill ge pengar till säger du att du har fått ett nytt jobb och att du nu arbetar för en (filantropisk) Stiftelse. Och ditt arbete är att ge bort pengar. Detta är helt sant, men du behöver inte berätta att du äger Stiftelsen och inte heller hur mycket pengar Stiftelsen har. Du kan också tänka dig ha anställda i Stiftelsen som tar kontakt med dina kontakter, om det skulle passa sig bättre.
Om du löser in ZIM skriver på ett sekretessavtal i samband med att du säter upp ett ”structured payout program”, dvs du får inte alla pengar omedelbart, men de ges ut kvartalsvis, och de som du inte tar ut tjänar du ränta på under tiden, har du ytterligare ett skydd eller filter. Du kan helt enkelt säga att du har skrivit på ett sekretessavtal med banken och kan inte berätta mycket.
Jag skulle också passa på att säga att du fick det här nya jobbet på denna välgörande Stiftelse tack vare ditt arbete som Ljusarbetare/Ljuskrigare. Du kan lägga till att ditt arbete nu är att hjälpa mänskligheten. För de som är nyfikna berätta du mer om den Nya Verkligheten.
Du kan ju naturligtvis göra precis som du vill. Kom gärna på vår nästa möten i Oktober. Det bör då vara efter att RV har skett.
Ljus och Kärlek,
Per Staffan

Du gillar kanske också...