Frågor och Svar av Per Staffan, 3 november

Frågor och Svar

Fråga:
I några av meddelanden som kommit på senare tid så sägs det att 1 VND är lika med 128 USN. Vad innebär detta i kronor?
Jag har googlat på detta och ställt frågan till några i min omgivning men inte fått svar. Hoppas på dig nu Per Staffan!

 

 

 

Svar:

Hej,

Ja, det finns förklaringar på detta om man läser texterna och översättningarna på sajten. Men låt mig svara på denna specifika fråga och kanske att andra undrar också.

För det första så är VND den Vietnamesiska Dongen. USN är den nya guldbackade amerikanska valutan – United States Notes. Vad jag har förstått så skall inledningsvis den gamla USD var lika mycket värd som den nya USN, under en tid.

Denna kurs är den högsta som nu diskuteras, dvs 128 USN för varje Dong. Det ges bara efter personliga förhandlingar med banken och uppvisandet av goda planer för humanitärt arbete. Om vi antar att SEK och USN ligger på ungefär nuvarande nivå dvs ca 9 SEK per dollar. Då motsvarar 128 USN per Dong SEK 1150 för varje Dong. En sedel på 500 000 Dong ger då ca 570 miljoner SEK.

Som jag många gånger har sagt tidigare så är det oklart om dessa högsta kurser kommer att vara tillgängliga i Sverige vid inlösen hos HSBC eller BOC (Bank of China). Det kan mycket väl bli så att enbart internationella marknadskurser erbjuds för inväxling och inga förhandlingar sker. Man går då till Forex och växlar in, eller annan vanlig bank. Vad jag har förstått så kommer den internationella marknadskursen bli ca 1 VND för varje USN. Det blir då 9 SEK för varje VND. För en sedel av 500 000 Dong blir det ca 4.5 miljoner kronor. Det är betydligt mindre, men fortfarande väldigt mycket jämfört med hur mycket sedeln köptes för.

Hoppas detta kan göra saken klarare.

I Ljus och Kärlek,

Per Staffan

 

Du gillar kanske också...