Frågor och Svar av Per Staffan, 6 november

Frågor och Svar

Fråga:

Hej!

Ang. Zim-dollarn, så undrar jag om den är att betrakta som ett betalningsmedel eller som en obligation?

Anledningen till min fråga är att jag sett att det på sedeln står; ”I promise to pay the bearer on demand one hundred trillon dollars”.

Detta verkar alltså vara ett värdepapper som man får utdelning/ersättning för, och alltså inte kan använda som betalningsmedel, eller har jag fel?

Du får gärna publicera min fråga under ”Frågor och svar” om du vill, fast då utan att publicera mitt namn!

Hälsningar/

 

Svar:

Hej,

Tack för din fråga eller kanske bekräftande. Du har nämligen helt rätt. Det är en obligation och inte ett idag fungerande betalningsmedel. Detta har ofta diskuterats inom ”Dinarland”: (http://inteldinarchronicles.blogspot.com). Det påpekas där att det är ”a bond”, dvs en obligation.

Jag har inte tagit upp denna aspekt då många ljusarbetare inte är insatta i finansiella instrument. Det förklarar dock varför en del källor säger att ZIM sedlar årgång 2008 är värdelösa. Dvs, det går inte att betala med dem. Dessa obligationer kommer dock nu lösas in till mycket höga värden. Ibland kallas dessa valutor eller obligationer för ”Historical Assets” (Historiska Tillgångar). Även om Dongen idag används som betalningsmedel så skall också denna ”historiska tillgång” lösas in och nya sedlar tryckas, i samband med valuta omstarten.

Tack för ditt påpekande.

Vi hoppas nu på snabba utvecklingar de närmaste dagarna.

Per Staffan

 

Du gillar kanske också...