Projekt – Ren Mat, 9 oktober, 2016

th-1

Projekt

Ren mat

 

Det här projektet riktar sig till våra lantbrukare här i Sverige, där flera lantbrukare skulle behöva ställa om från konventionell odling (behandlade, besprutade grödor.) Till ekologisk odling.

Procentuellt så gå det stadigt uppåt, år efter år med ekologisk omställning men där efterfrågan från konsumenterna av ekologiska grödor ökar i snabbare takt än bönderna hinner få fram.

Syftet med det här projektet är att i snabbare takt kunna hejda föroreningar och gifter, som vi själva får i oss men också tillför jorden och våra vattendrag med övergödning och effekter som vi i själva verket inte riktigt vet hur det påverkar oss människor

Idag finns det en kampanj som Ekologiska lantbrukarna startade upp den

6 juli 2016 som heter bliekobonde.nu. Där dom har samarbetspartners som

Arla, Axfood, Coop, HKScan, Krav. Och dom välkomnar ytligare aktörer in i samarbete.

Idag som lantbrukare söker man omställnings stöd hos Jordbruksverket men det beskrivs som en osäkerhetsfaktor hos en del lantbrukare rent ekonomisk, samt en attityd fråga.

Det är här som ”projekt ren mat” kommer in i bilden som

samarbetspartner, och tanken är att gå in i det här som förening och bidra med projektpengar till omställning och samarbeta med dom andra aktörerna.

Tototalt set så har det betalats ut 604 milj, i omställningsstöd 2014, varav 60% är från svenska staten resterande 40% är från EU. För 2015 så är inte allt stöd utbetalt än men man kan nog räkna in en högre siffra för 2015.

När man söker stödet hos Jordbruksverket så gör man det hos Projekt ren mat samtidigt. Vi blir en stark aktör i sammanhanget för att påskynda omställning till en friskare jord, och till dess invånare.

Jag har varit i kontakt med kampanjansvarig för bliekobonde.no, och hon var positiv till initiativet. Jag tror det är bra att börja i lite mindre skala, i det här fallet Skåne län för att efterhand öka omfånget.

Älskade vänner, jag hoppas det finns fler där ute som vill medverka i Projekt ren mat. Detta är en påbörjad tanke som fler kanske vill vara med att utveckla som till slut omfattar hela Sverige.

Tomas Widing 0725784353

widings@telia.com

Du gillar kanske också...